پروژه 10 محدوده تحت عنوان “انجام خدمات و عملیات شناسایی، پی جوئی و اکتشاف عمومی و تفصیلی بوکسیت، فسفات و آهک استان کهگیلویه و بویراحمد”، فی ما بین شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و شرکت مهندسین مشاور کاوشگران مشتمل بر تعداد 10 محدوده اکتشافی مجموعاً به مساحت 103.75 کیلومتر مربع در استان کهگیلویه و بویراحمد می¬باشد. موقعیت این مناطق به ترتیب در شهرستانهای گچساران، چرام، باشت و بویراحمد واقع شده اند.
ناحیه مطالعاتی این پروژه در زیر زون ساختاری زاگرس چین خورده واقع شده است. سازندهای زمینشناسی این زون از جنس سنگهای رسوبی بوده است و از جمله مهمترین اهداف اصلی اکتشافی و استخراجی برای مواد معدنی شامل سنگ آهک هیدراته و فسفات بوده است. سازندهای آسماری و سروک هدف اکتشافی برای سنگ آهک هیدراته قاعده پابده هدف ماده معدنی فسفات بوده است. بدین منظور محدودههای امامزاده علی، مارین و مسجد برای اکتشاف و استخراج سنگ آهک و محدودههای باشت، دره اشگفت، سد کوثر و تنگ سیاه برای ماده معدنی فسفات مورد اکتشاف قرار گرفته و در آیندهای نزدیک وارد فاز استخراج خواهد شد. لازم بذکر است محدوده دیل بدلیل عدم وجود پتانسیل معدنی از مطالعات تکمیلی خارج گردید.
معادن غنی از سنگ آهک در ایران از سرمایه گذاریهای جذاب در این بخش است. آهک به صورت گسترده ای در صنایع ساختمان، شیمیایی و فولادسازی استفاده می شود. از این رو سنگ آهک نقش اساسی و استراتژیک در پروژه های عمرانی کشور ایفا می کند. برخی منباع عنوان میکنند که بالغ بر 70 درصد از معادن سنگ آهک ایران از آهک با خلوص بالا برخوردار هستند. از این رو بسیاری از کشورهای منطقه نیز بازار هدف برای آهک ایرانی به شمار میآیند. به طوری که علاوه بر تامین نیاز صنایع داخلی، هزاران تن از سنگ آهک به کشورهایی مانند عراق، پاکستان، ترکمنستان، قطر، افغانستان و غیره صادر میگردد. نیاز مبرم این کشورها به ساخت و ساز، توسعه صنایع و عدم دسترسی آنها به معادن آهک، بازار پررونقی را برای آهک ایرانی ایجاد مینماید.
فسفات مادهای آلی (رسوبی بیوشیمیایی) هستند که دارای اروانیوم، فلورین و وانادیوم بوده و افقهای رسوبی فسفات از این جهت منابع ارزشمندی شناخته میشوند. از جمله کاربردهای فسفات در صنایع کشاورزی، شیمیایی، صنایع فلزی، شیشه سازی، دندان سازی، تهیه مواد شوینده و بهداشتی و … کاربرد دارد. باتوجه به اینکه قیمت جهانی فسفات افزایش چشمگیر داشته است لذا استخراج آن در کانسارهای چینهسان زاگرس مقرون به صرفه شده است.